HMS Grupper

HMS-GRUPPEN SOM EN DEL AV DET SYSTEMATISKE HMS-ARBEIDET I ENHETEN.

Systematisk HMS-arbeid ved enhetene i kommunen

HMS-gruppene er underutvalg til Arbeidsmiljøutvalget i Kristiansund kommune, og skal sikre at det jobbes systematisk med HMS-arbeid i enhetene/ avdelingene i henhold til aml. § 3-1. HMS-gruppen skal sette dagsorden for arbeidsmiljøarbeidet i enheten, og engasjere og ansvarliggjøre alle medarbeiderne. HMS-gruppen skal også sikre et godt samarbeid mellom ledelsen, vernetjenesten og øvrige ansatte i saker som har med arbeidsmiljø å gjøre. Arbeidet i HMS-gruppen er en kontinuerlig prosess

Kommunen har innført HMS grupper i de forskjellige avdelingene/enhetene. Dette er for å skape en arena der leder, verneombud og tillitsvalgte skal samles for å samarbeide om å skape et trygt arbeidsmiljø på arbeidsplassen.

I større enheter ( som Hjemmetjenesten, Sykehjem) er det også etablert overordnede HMS grupper. I den gruppen sitter enhetsleder, personalleder, hovedverneombud og hovedtillitsvalgte samt et lokalt verneombud.

Grunnen til at de ble etablert var behovet for en arena der ledere og ansatterepresentanter kunne samarbeide om å skape et godt og trygt arbeidsmiljø. Før vi satte i gang med disse gruppene, kunne ansatterepresentanter til tider oppleve at de ble sett på som en motpart av ledere. Etter oppstarten ble samarbeidet mellom partene mye bedre og ledere ansatte opplevde å bli informert og få en reell medbestemmelse fikk forståelse for den hjelpen de kunne få av verneombudene og tillitsvalgte. Fordelene er at de ansatte får en mye større innflytelse på sitt eget arbeidsmiljø og at ledere får mye mer hjelp og støtte i sitt arbeid for arbeidsmiljøet.

Mål for HMS gruppa:

HMS gruppa skal ha hovedfokus på å arbeide for et trygt arbeidsmiljø for alle ansatte og være til støtte og hjelp for de ansatte og ledelse for å utvikle et stabilt og godt arbeidsmiljø. De skal være aktive medspillere i arbeidet med å skape det gode arbeidsmiljøet og at de går foran med gode eksempler på hva som er akseptabel oppførsel overfor sine medarbeidere og ledere

Hensikt:

HMS-gruppen er en samarbeidsarena som skal bidra til å sikre det systematiske HMS-arbeidet ved enheten ut fra bestemmelsen i AML § 3 – 1.

HMS-gruppens oppgave er å sette dagsorden for arbeidsmiljøarbeidet på enheten, og å engasjere og ansvarliggjøre alle medarbeiderne. Arbeidsmiljøet er en del av kommunens drift og tjenesteproduksjon. Det er derfor viktig å bruke tid på dette arbeidet. Å skape et godt arbeidsmiljø krever deltagelse, ansvar og engasjement fra både ledere og den enkelte ansatte. Det sosiale samspillet som finnes i kollegamiljøet påvirker fagutvikling, arbeidsresultat og vår opplevelse av trivsel.

Gruppen skal også sikre et godt samarbeid mellom ledelse, vernetjenesten og de ansatte i saker som har med arbeidsmiljø og HMS å gjøre.

HMS-gruppen er en del av HMS systemet i Kristiansund kommune, jfr. HMS-håndbokens bestemmelser.

hmslunsj

Sammensetning:

Gruppen består som hovedregel minst av tre personer:

  • Enhetsleder
  • Verneombud
  • Tillitsvalgt/ansattrepresentant.

Ansvarsområde og roller:

HMS-gruppen har et felles ansvar for å fange opp forhold innen arbeidsmiljøet og HMS der dette har/kan få betydning for hele eller store deler av personalgruppen.

Å bidra til at alle ansatte involveres og informeres er også et felles ansvar, og fordelingen av det praktiske arbeidet med dette blir gruppen enig om internt.

HMS-gruppen skal i utgangspunktet ikke behandle saker som involverer enkeltpersoner og/eller personlige forhold. Dersom saken har mer generelle sider og virkninger for arbeidsmiljøet kan enhetsleder ta opp en mer prinsipiell drøfting i HMS-gruppen.

Leder har hovedansvar for å etablere HMS-gruppen og å innkalle til møter, og å sørge for at de tiltak som gruppen er enige om blir satt inn i en handlingsplan og fulgt opp, samt at ansatte blir informert om det arbeidet HMS-gruppen gjør, handlingsplan og tiltak knyttet til HMS og arbeidsmiljø.

Det formelle ansvar for HMS ligger hos enhetsleder, og ansatte har et ansvar i forhold til medvirkning og samarbeid.

Verneombud skal delta i arbeidet og ivareta de ansattes interesser i henhold til Arbeidsmiljøloven (§ 6-2.4), og bidra til at sakene tas opp med enhetsleder og/eller i HMS-gruppen.

Legg igjen en kommentar