Maslow

logo1

Maslows behovspyramide

Maslow var oppvokst i New York, men foreldrene var opprinnelig fra Russland. Han blir omtalt som den humanistiske psykologiens far. Han og foreldrene hans var jøder, og i barndommen var det vanskelig å vokse opp i ikke jødiske omgivelser.

Maslow mente at menneskenaturen er grunnleggende god, eller muligens nøytral. Alt det vonde oppstod på grunn av omgivelser som undertrykket mye av det gode. Teoriene hans går ut på at man skulle se på mennesket som helhetlig.

De mest sentrale begrepene i Maslows teori er kreativitet og selvrealisering. Det som er enestående med mennesket er at hver og en av oss kan skape noe. Han mente at evnen til kreativitet var et av menneskets adelsmerker. Menneskets mål for å realisere seg selv var å følge sine dømmer og bruke sine evner, og være trygg på seg selv, finne seg selv. Ikke lenger gå og lure på hvem er jeg egentlig? Hva er mine evner god for? Et selvrealisert menneske lar seg ikke knekke av livets problemer, men overvinner de og modnes og utvikler seg av det.

Det er ikke enkelt å selvrealisere seg, veien er lang og fylt av skuffelser og frustrasjon. Det er etter at man har kjempet seg igjennom disse problemene at man har selvrealisert seg. Maslow mente at denne selvrealiseringen var alle menneskers drøm i livet. Men ble man hindret av seg selv eller av andre i å utvikle sine drømmer og egenskaper, kunne man bil psykisk syk.

maslow

Maslows behovspyramide

Han mente at mennesket er et søkende vesen, og motivasjons prosesser var en viktig del av teorien hans. I det ene øyeblikket streber man etter en ting, i det neste øyeblikket noe annet. Men tilstanden av fullstendig tilfredsstillelse er bare kortvarige tilstander. Det er etter hvert når man oppnår det man vil, at man plutselig har noe nytt i siktet. Det er en indre motivasjon som driver dette. Det karakteristiske ved mennesket er at det stadig vil ha noe.

Steg 1: Grunnbehov

Våre mest grunnleggende behov er sult, tørste og andre elementære fysiske behov.Til disse behov er tilfredsstilt kommer trolig hoveddelen av personens aktivitet være innrettet på dette nivå og øvrige behov kommer ikke å skape noen motivasjon.

organiske begrunnet, mat, væske – også kalt primære behov – mennesket kan ikke greie seg foruten

atferd knyttet til dette nivået kan også være et avledet behov fra høyere orden nivåer.

Men hva skjer med en persons motivasjon nå de elementære behov begynner å bli tilfredsstilt. Da blir andre behov viktige og motivere og dominerer personens oppførsel. Nå blir de tilfredsstilt oppstår det igjen andre behov og så videre. Et behagelig og opplyst rom gjør det lettere å fokusere på programmet eller aktiviteten.

Steg 2: Trygghetsbehov

Vi er motivert for å finne fysisk og psykisk sikkerhet. Det er våre sikkerhetsbehov. Hvis en persons trygghet trues virker andre ting uvesentlig.

Behovet for trygghet og beskyttelse – tidligere sikkerhet for familien, gruppen innen arten. I dag kanskje mer det å ha et arbeid som gir utkomme/trygghet på lengre sikt, eller «forsikring» i en videre forstand

Steg 3: Sosiale tilhørighet

Vi vil alle tilhøre et fellesskap, kjenne at vi tilhører en gruppe. Maslow snakker om ”meningsfylte forhold”, forhold som går utover hverdagen. Det er våre sosiale behov.

Behov for å høre til en gruppe, det å bli satt pris på eller avholdt av andre mennesker. Det å kunne yte noe følelsesmessig ift andre mennesker

Steg 4: Sosial status

Vi vil være sosialt akseptert og ha andres anerkjennelse. På dette nivået tilfredsstilles vårt behov av andres anerkjennelse. De fleste har behov for bekreftelse, meningsfullt, status og kontroll. Vi begynner å kjenne at vi har en meningsfull oppgave og at vi kan påvirke omgivelsene.

Det å føle at du er noe, det å bli sett på som noe som er verdt noe spesielt, gjerne knyttet til yrke eller å inneha sosiale goder som andre ikke har …

Det finnes imidlertid andre tilfeller når mennesker ikke kan tilfredsstille sitt behov for selvaktelse gjennom konstruktiv væremåte. Når dette behovet dominerer kan personers oppførsel virke forstyrrende eller umoden – barn f. eks. får tempramentsutbrudd

Erkjennelsen oppnås altså ikke alltid gjennom modenhet eller tilpasset væremåte, men oppnås i blant gjennom forstyrrende og ansvarsløse handlinger. En del av dagens sosiale problem har i hovedsak sitt opphav i mangel på selvaktelse.

Steg 5: Selvrealisasjon

Det å oppleve at du er i en situasjon hvor du kan utnytte dine iboende egenskaper og evner. Desto mer samfunnet er spesialisert desto mindre sannsynlig er det for at mennesker opplever at dette behovet blir tilfredsstilt. Dette behovet er etter Maslows modell det eneste behovet som er «umettelig». Han mente at mennesket alltid vil strebe etter ytterligere vekst og utvikling

Maslow mente at det bare er noen få mennesker som oppnår dette nivået, der vi motiveres til å gjøre det vi er forutbestemt for å gjøre, å utvikle vår egen personlighet iboende muligheter. Det er behovet for selvtilfredsstillelse.

–        Maslow mente ikke at behovene på lavere nivå alltid behøvde å tilfredstilles fullt ut.

  •  Rekkefølgen behøves heller ikke alltid å tas like bokstavelig.
  •  behovene varierte eller hvilken alder mennesket var i
  •  teorien har blitt så «populær», fordi den så selvinnlysende virker riktig
  •  problematiserer også begrepet levestandard – livsstandard
  •  den hierarkiske oppbygningen har ikke latt seg bekrefte med empiri (empiri: kunnskap gjennom erfaringer og observasjoner. IKKE gjennom spekulasjon)

Det er formet som en pyramide fordi Maslow mente at de menneskelige behovene og ønskene var ordnet hierarkisk, av hvor viktige de var for den enkelte. Man måtte først oppfylle de nederste for å så få tilfredstilt ønskene på de høyere trinnene.

For at denne pyramiden ikke skulle virke som en vanlig ”prestasjonstrapp” innførte Maslow begrepene utviklings behov og mangel behov.

Utvikingsbehov er når behovet i pyramiden blir tilfredstilt leder dette mot økt selvrealisering og sjelelig harmoni

Mangelbehov er hvis man ikke får oppfylt behov som kjærlighet, trygghet, og respekt bremser dette ned utviklingen.

 

Legg igjen en kommentar